Systeembeheer

Bent u zo’n do-it yourself ondernemer die graag alles in eigen hand heeft? U bent in staat om zelf Mac’s en printers te installeren, software te installeren en de meest voorkomende problemen op te lossen. Als u dat leuk vind is daar niks mis mee. En als u er tijd voor heeft is het waarschijnlijk ook het voordeligst voor u.

Maar als het u afhoudt van uw eigenlijk werk waarmee u geld moet verdienen, kan het ook een dure oplossing zijn. Bovendien kunt u tegen problemen aanlopen die niet zo eenvoudig zelf op te lossen zijn. Die u toch net boven de pet gaan. Dan kan u dat veel geld kosten, want los van de tijd die u hieraan besteed kunnen problemen met uw Mac uw business verstoren. Yormac heeft een jarenlange ervaring in de IT en kan U helpen met dergelijke problemen.

Voor het oplossen van problemen op uw Mac kan gebruik gemaakt worden van remote control. Onder andere met behulp van Teamviewer waarmee eenvoudig uw Mac op afstand kan worden overgenomen. Dit gaat bijzonder gemakkelijk en snel. Het bespaart tijd en reiskosten en het is veilig en zeer betrouwbaar

Troubleshooting:
Loopt uw Mac regelmatig vast of reageren programma’s ‘stroperig’
Krijgt u na het opstarten een zwart scherm met een knipperend Mac gezichtje
Wil uw mac niet meer opstarten of krijgt u het bovenstaande scherm’ Tijdens het opstarten?
Hoort u tijdens het opstarten het geluid van brekend glas
Direct na het opstarten van uw Mac gaat deze vanzelf weer uit.
Is uw Mac na een update of upgrade niet meer de “oude”?
Crashen programma’s tijdens het gebruik?
krijgt u tijdens de opstart een wit scherm met de tekst “Welcome to Open Firmware…………”
Uw mac start op met alleen zwart of blauw scherm
Uw mac start op met een vraagteken
De harde schijf maakt een tikkend of piepend geluid
Is uw draadloze netwerk na een Leopard (OS X 10.5) upgrade zeer langzaam geworden?
Of vindt U het systeembeheer gewoon te tijdrovend of ingewikkeld en houdt U zich liever bezig met uw eigen werkzaamheden.

Beveiliging:
Heeft Uw Internetprovider U afgesloten omdat er misbruik is gemaakt van uw Internetverbinding
Krijgt u tijdens het surfen zeer regelmatig nepsites van eBay, PayPal en banken te zien
Ontvang u zeer veel spam
Heeft Uw Antivirus programma onbekende programma’s gevonden, maar kan deze niet verwijderen?

Het is mogelijk dat bovenstaande scenario’s te maken hebben met de volgende problemen:

Adware, Malware, Spyware, Ransomware: Reelmatig moet ik het malware programma Genieo seachme verwijderen. Genieo wordt meestal samen met andere reguliere programma’s geïnstalleerd die o.a. via softonic.com of download.com wordt gedownload. twee van meest voorkomende programma’s waarmee Genieo wordt geïnstalleerd is MacKeeper en µtorrent. Overigens wordt Genieo ook geïnstalleerd met de utorrent versie die wordt gedownload via de ontwikkelaar zelf: utorrent.com. Tijdens de installatie van utorrent wordt ook een scherm getoond om spigot software te installeren. de meeste gebruikers accepteren de software door op de knop “accept offer” te klikken en merken niet dat ze de adware installeren. de installatie is opzettelijk onduidelijk opgezet. Tijdens de installatie wordt wordt een browser extensie geïnstalleerd én software die de standaardpagina en standaardzoekmachine (Google) vervangt door www.mybrowserbar.com, een gefilterde Yahoo zoekmachine in álle op de Mac aanwezige browsers. Zoekresultaten worden gefilterd en gemanipuleerd door de ontwikkelaar van deze software -www.spigot.com. Ook wordt een programma (proces) geïnstalleerd die ervoor zorgt dat de extensie opnieuw word geïnstalleerd na het verwijderen ervan. de Mac en m.n. de browsers kunnen ook zeer traag worden door de processen die door spigot zijn geïnstalleerd. (overigens adviseer ik Transmissionbt) Meer informatie:

Spigot, Inc


http://www.mybrowserbar.com
http://bittorrent.mybrowserbar.com/terms_mac.html
http://bittorrent.mybrowserbar.com/privacy_mac.html

Meer algemene informatie over adware, spyware, malware, ransomware:
https://blog.malwarebytes.com
https://www.airoav.com/blog/
http://thesafemac.com
https://labs.sentinelone.com
https://blog.lookout.com

IRC-bots: Het OS X besturingssysteem kan ten prooi vallen aan diverse hackers of ’scriptkiddies’, meestal als gevolg van eenvoudig te raden wachtwoord en/of loginnaam in combinatie met een onjuist ingesteld router of firewall. Het is dan mogelijk dat kwaadaardige programma’s worden geïnstalleerd zonder dat u het in de gaten heeft. Deze programma’s die onzichtbaar hun werk doen zijn vaak “IRC-bots” (IRC-servers). Deze IRC-bots kunnen gebruikt worden voor het aanvallen van websites (DDoS), om massaal spam te verzenden, voor het installeren van andere malware, voor het stelen van persoonlijke en bank-gegevens, er wordt dus misbruik gemaakt van uw Internetverbinding en kan uw provider U tijdelijk (gedeeltelijk) afsluiten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van standaard unix programma’s zoals PsyBNC, Emech of EZBounce.

Deze programma’s zijn aangepast aan het OS X besturingssysteem en zijn zo gemaakt dat ze automatisch geactiveerd worden na een herstart van Uw Mac. Een virusscanner kan dit soort programma’s niet detecteren omdat het om een ‘normaal’ (unix) programma gaat. Met de juiste kennis en gespecialiseerde software is het wel mogelijk om het internetverkeer welke door de irc bots wordt veroorzaakt op te sporen en te verwijderen.

Trojaans paard: Een Trojaanse paard kan worden binnengehaald via sites die melden dat de gebruiker een nieuwe codec moet installeren. Eenmaal gedownload en geïnstalleerd wijzigt de malware de dns-instellingen, waardoor nepsites van eBay, PayPal en banken worden getoond. Zo hopen cybercriminelen vertrouwelijke gegevens te stelen en rekeningen kunnen leeghalen.

Yormac heeft de expertise in huis om uw behoefte aan professioneel systeembeheer en onderhoud voor u te verzorgen. Samen met u bekijken wij vooraf wat de mogelijkheden zijn. Hierbij is het van belang een duidelijk beeld te hebben van uw wensen en behoeften. Bij Yormac bent u verzekerd van uitstekende dienstverlening voor een betaalbare prijs